Gammaldags ytterdörrar

För att bevara karaktären på ett äldre hus behövs en modern inbrottssäker ytterdörr i gammaldags stil. Våra Combi 2-glas ytterdörrar har en ’ram’ av massiv furu och på den aktiva gångdörren sätter vi en extra 99 mm post för att få ett gammaldags utseende – och större gångyta men samma glasyta i dörrarna. Denna ram fylls sedan med 2-glas energiglas eller en isolerad MDF panel med gammaldags spegel ute/inne och fast eller lös spröjs. U-värde 1,3 W/m²K i helglas – något sämre med paneler då fasta poster och panelen inte isolerar lika bra som glas.

Vi kan nu även erbjuda gammaldags dörrar i 3-glas modell SW17 U-0,75 i helglas,  med paneler med spegel ute/inne och spröjs (dessa försämrar det effektiva U-värdet)

På dubbeldörrar fästs den inaktiva dörren upptill och nertill i karm och båda dörrarna kan öppnas 180 grader om dörren monteras i ytterkant av fasaden.

Den aktiva dörren har ett 3-punkts spanjolett lås där man först drar upp handtaget för att låsa 2 extra lås i karmen innan man vrider på nyckeln. Vi sätter som standard FIX 2002 säkerhetslås med borta-säkert-funktion (eller enkelt tumvred inne/cylinder ute). Dörren levereras med handtag Epok 1956 i matt chrome som standard och det kommer med ett Assa 1300 cylinderlås och 3 nya nycklar.

Vi använder inte standardmått utan tillverkar din dörr enligt de mått som behövs och tar betalt för arbete och material!  Detta innebär att du själv måste ta hänsyn till ev drevmån. Lämpligt är ca 15 – 20 mm på bredd/höjd på dörrar.

Aluminiumklädd utsida – dessa dörrar kan även göras med aluminiumklädd utsida men då med en slät panel ute/inne – inte med profil – se bild till höger.

Kontakta oss så hjälper vi till att rita en dörr efter era behov, skicka gärna foton el dyl!

Produktionstid ca 4-7 veckor på fabrik + någon vecka för transport.  5 års garanti enligt EU regler.

Gammaldags Combi ytterdörr med extra 99 mm vertikal post i den aktiva dörren men samma glasytor ger ett mer gammaldags utseende och en större gångyta. Vi kan tyvärr inte sätta extra post på SW17 3-glasdörrar.
Bredare dubbel ytterdörr Combi och fasta sidoljus med fasta sidoljus med fast spröjs

Vill du byta ut din gamla ytterdörr mot en likadan?

 

Har du en gammal dörr som börjar bli sliten men vill ha en ny – som ser nästan likdan ut? Skicka gärna in en bild av din gamla dörr och ange karmyttermått, vid vilken höjd glas och spröjs skall sitta mm så försöker vi göra en ny modern dörr – så lika din gamla dörr som möjligt!

Fast spröjs m allmogeprofil inne
Fast slät träspröjs
Fast 25 mm facetterad spröjs
Fönster med lös spröjs sett från insidan
profilerad panel ute/inne
Fast spröjs med och utan distanslist mellan glasen. Ej möjligt att sätta distanslist eller allmogespröjs diagonalt.

Spröjs och paneler

Det finns 3 olika typer av spröjs att välja mellan.

*  Lös 25 mm träspröjs utvändigt -slät
*  Fast 25 mm träspröjs facetterad ute/ med allmogeprofil inne med eller utan distanslist mellan glasen så det ser genomgående ut (ej möjligt vid diagonal spröjs) Vi kan även sätta  slät eller facetterad spröjs ute/inne
*  Fast genomgående 50 eller 99 mm post – med allmogeprofil och dropplist i aluminium ute

Panelerna har en profilerad spegel ute/inne och tillverkas i isolerad MDF eller fanér och de fästs med en ljust grå eller svart gummilist beroende på färg. Paneler försämrar energivärdet jämfört med glas – mer på Combidörrar än på SW17.

Max och minsta karmyttermått samt mått på dörrblad
Combi 2-glas – bredd enkeldörr min 620 mm/1065 mm,  dubbeldörr min 1200 mm/max 2065 mm.
Höjd min 1700 mm/max 2500 mm.
Träramen på dörrbladet är 99 mm på sidor och upptill samt 200 mm nertill

SW17 3-glas – bredd enkeldörr min 650 mm/1065 mm,  dubbeldörr min 1486 mm/max 2041 mm.
Höjd min 1720 mm/max 2440 mm
Träramen på dörrbladet är 114 mm på sidor och upptill och 132 mm nertill.

Våra spröjs och paneler sett från insidan
Våra tillgängliga spröjs och paneler sett från insidan - klicka för större bild

Blanda fönster & dörrar – och få spröjs och glasyta att liva!

Om dörren skall monteras bredvid ett fönster så anpassar vi spröjsen så övre ’rutan’ på dörren blir något mindre för att passa med glas/spröjsen på fönstret. Vi hjälper gärna till att räkna ut så glasytan i dörr och sidoljus blir samma – ex bredare dörr och ett smalare fönstret – vilket ger lika stora rutor och snyggast resultat! Vi kan även göra fasta sidoljus att sätta bredvid dörren och på så sätt följa linjen på både glas och spröjs och bygga ett inglasat rum.

Max karmyttermått: enkeldörr 1065 x 2400 mm/dubbeldörr max 2065/min 1200 mm. Den inaktiva dörren fästs upptill och nertill i karmen och båda dörrarna kan öppnas 180 grader om de monteras i ytterkant av fasaden

Vi bygger ihop fönsterpartier och sätter spröjs enligt önskemål – skicka ritningar, bilder eller enligt förslag.

Combi dörr och Viking 12 fönster med samma glasyta och fast spröjs som livar. Blandat med sidohängda fönster och fasta fönster med fast båge.
Samma glasyta på sidoljus och dörr ger ett enhetligt utseende = bredare dörr och ett smalare sidoljus.

Handtag och 3-punktslås

Alla våra ytterdörrar tillverkas med ett 3-punkts spanjolettlås där handtaget först lyfts upp för att låsa 2 extra lås i karmen – sedan vrider man på nycklar.

Dörren levereras komplett med handtag Epok 1956 i matt chrome samt ett  Fix 2002 3-punkts säkerhetslås med borta säkert funktion samt Assa 1300 cylinder med 3 nya nycklar.
Mot tillägg kan vi byta till Assa 700 cylinder om det står OFG + 5 siffror på din husnyckel idag – eller ändra till ett enklare lås utan borta säkert funktion och endast cylinder ute/tumvred inne.

Det finns ett flertal olika handtag och färger att välja mellan.

Vi kan tyvärr inte sätta Yale kodlås på gammaldags Combi och SW17 men det är möjligt på våra välisolerade paneldörrar där vi kan sätta gammaldags speglar utvändigt.

Som standard levereras våra dörrar med handtag Epok 1956 i matt chrome men vi kan byta till andra modeller/färger.

Diverse

Valfri kulör – Dörrarna  målas i en valfri NCS eller RAL kulör – mot tillägg kan de målas i olika färg ute/inne, betsas med en av Technos standardlasyrer eller kläs med aluminiumklädd utsida (vid aluminiumklädd utsida kan vi inte sätta profilerad panel nertill utan den blir slät ute/inne.) Vi kan även måla karm och dörrblad eller paneler i olika färger.

Då gångjärn och dropplister pulverlackas och det endast kan göras i en RAL kulör är det lämpligt att välja en RAL kulör utvändigt – annars tar vi ’närmast RAL till din NCS-kulör.

Obs! Vi levererar EJ omålade produkter!

Övriga tillval – Spaltventil för ventilation, brevlåda, titthål,  mönstrat glas för badrum, solskydds, ljudisolerande eller härdat/laminerat glas.

Måttbeställd Combidörr i massiv furu med aktiv dörr större än inaktiv. Fast spröjs och valfri lasyr
Välisolerad ytterdörr med profilerad formpressade allmogepaneler och fast spröjs

Obs! vi kan även göra en modern energieffektiv paneldörr med allmogeprofil

Vi kan även göra en energieffektiv paneldörr U-0,75 – 1,0 med en kärna av isolering och spårad eller formpressad panel med gammaldags spegel ute/slät insida – mot tillägg mönster ute/inne. På dessa dörrar är det endast möjligt att sätta en slät eller facetterad spröjs ute/inne – ej med allmogeprofil.
Vi kan även göra dörr med spårad fanér som laseras i valfri lasyr.
Paneldörrar håller ett bättre energivärde – men ser lite mer moderna ut!
På dessa dörrar kan vi sätta Yale Doorman kodlås.

Formpressad profilerad MDF panel
Spårad målad mdf
Spårad laserad fanér

Glas – säkerhetsglas och mönstrat glas

Enligt Boverkets regelsamling för byggande BBR 2008 måste alla glasytor som sitter lägre än 600 mm från mark/golv ha härdat eller laminerat glas. Detta gäller i första hand nybyggen (ej renovering) Detta betyder att glasytor i dörrar och stora fönster i måste både utvändigt och invändigt glas vara härdat glas (speciella regler gäller för glasytor vid fallhöjd – laminerat glas).

Vi kan sätta härdat säkerhetsglas (går i ’tusen bitar’ – som sidorutan på en bil) eller laminerat säkerhetsglas med två hoplimmade glasskivor med en plastfilm mellan (blir ett ’spindelnät’ – som vindrutan på en bil) vilket är även ger ett inbrottskydd.

Om stora glasytor skall sitta i söderläge kan det vara skönt med solskyddsglas för ett svalare inomhusklimat, vi kan även sätta ljudisolerande glas om huset är nära trafikerad led eller självrengörande glas.Vi har ett stort utbud av mönstrat glas.

Vi har ett flertal varianter av mönstrat glas för badrum mm – och kan även göra dekorationsglas – fråga oss om offert!

Technical Data of Traditional Entrance Doors

  • Thermal transmittance: Uw = 1,4 W/m2K;
  • Sound insulation: Rw (C; Ctr) = 33 (-1; -4);
  • Cross sections: frame 44 x 116 mm; leaf 61 x 99 mm; transom 61 x 99 mm; glazing bar 50 x 61 or 44 x 61 mm;
  • Pine wood with quality class A1–A3; oak-aluminum threshold or aluminum threshold 25 x 116 mm;
  • Wooden profiles treated with water based preservative;
  • Glazing or filler panels: double glazing (26 mm; Ug = 1,1 W/m2K); 26 mm veneer or MDF insulated panels; 40 mm wooden or MDF insulated panel;
  • Hardware: ASSA hinges, Fix espagnolette, Fix or ASSA handle, RUKO or ASSA locks.

Vi har flera olika dörrtyper

Gammaldags altandörrar

Våra måttbeställda altandörrar har slät profil ute och rundad allmogeprofil inne, alt rak slät profil. V12 Combi 2-glas energiglas U-1,3 i helglas, SW17 U-0,75 i helglas – något sämre energivärde med panel nertill. De tillverkas helt i furu – med aluklädd utsida som tillval.
Profilerade paneler och lös eller fast spröjs med profil inne och en distanslist mellan glasen så det ser genomgående ut!
Alla våra altandörrar levereras komplett ink handtag och Assa 1300 cylinder!

Läs mer

Gammaldags ytterdörrar

Våra måttbeställda Combi dubbel ytterdörrar har en gammaldags profil invändigt och slät profil utvändigt. Dörrbladet har en ’ram’ av massiv furu och på den aktiva gångdörren sätter vi en extra 99 mm post för att få ett gammaldags utseende – och större gångdörr. Denna ram fylls med glas energiglas eller panel med allmogespegel ute/inne och lös eller fast spröjs – med profil inne och en distanslist mellan glasen så det ser genomgående ut.

Alla våra ytterdörrar levereras komplett inkl 3-punkts säkerhetslås Fix 2002, handtag och Assa 1300 cylinder!

Läs mer

Panelytterdörr

Vikings energieffektiva paneldörrar finns i ett stort urval – från moderna dörrar med mönstrad panel, släta dörrar med glasrutor eller allmogedörr med profiler. Vi kan dessutom designa en dörr helt efter era önskemål! Dörrarna i denna serie kan göras både enkel eller dubbeldörr och kan öppnas både utåt och inåt. Vi kan även göra olika storlekar på dörrbladen, eller varför inte en rundad överdel?

Alla våra dörrar levereras komplett inkl 3-punkts säkerhetslås, handtag och Assa 1300 cylinder

Läs mer

Inspirationsbilder

Kreditvärdighet Guld hos Upplysningscentralen betyder att vi är ett säkert företag att göra affärer med!

SW17 gammaldags ytterdörr i massiv furu m speglar ute/inne, 3-glas med bättre energivärde
Rundad ytterdörr Combi med profilerade speglar, mönstrat glas och fast spröjs 1300 x 2460 mm
Combi ytterdörr med lika stora dörrblad profilerad panel och fast spröjs
V12 Combi gammaldags ytterdörr i massiv furu m speglar ute/inne, 2-glas
V12 Combi gammaldags ytterdörr i massiv furu m speglar ute/inne, 2-glas
Combi enkeldörr med profilerade paneler och 99 mm poster
Combi ytterdörr i massiv fruru och fast spröjs med allmogepanel, aktiv dörr större än inaktiv dörr.
SW17 3-glas ytterdörr med slät spegel och aluminiumklädd utsida med matt finish som tillval.