Utåtgående fönster med allmogeprofil

Viking 12  och SW17 – moderna fönster i gammal stil!
NYHET! SW17 – 3-glas med låga U-0,75

Ett äldre hus behöver ett nytt energieffektivt fönster med ett äldre utseende för att inte förändra husets karaktär. 

Våra fönster har en gammaldags profil invändigt (vi kan även göra dem med modern, rak profil inne) och slät profil utvändigt för att bättre stå emot väder och vind. De tillverkas massiv furu med en glaskassett av energiglas fylld med argongas med ett energivärde på U-1,2 i 2-glas Viking 12- eller våra nya SW17  3-glasfönster U-0,75  på hela konstruktionen.  Vi kan sätta både lös spröjs ute – eller fast spröjs, slät ute med en allmogeprofil inne och en vit (grå eller svart) distanslist mellan glasen så det ser genomgående ut.

Fönstren kan öppnas både sidohängt med fingerkrokar, vridbart med spanjolett – eller varför inte ett fast fönster med fast båge som ger samma utseende och glaslinje som ett öppningsbart!

Dörrar i samma serie

Dörrarna i denna serie kan göras både som altan och ytterdörrar i helglas eller med med profilerad panel ute/inne och sidoljus med samma glaslinje som dörren.
Maxmått på en 2-glas dubbel Combi altandörr är 2070 x 2450 mm vilket ger en öppning på nästan 2 meter om dörrarna öppnas 180 grader.

Blanda fönster & dörrar – och få spröjs och glasyta att liva!

Om dörren skall monteras bredvid ett fönster så anpassar vi spröjsen så övre ’rutan’ på dörren blir något mindre för att passa med glas/spröjsen på fönstret. Vi hjälper gärna till att räkna ut så glasytan i dörr och sidoljus blir samma – ex bredare dörr och ett smalare fönstret – vilket ger lika stora rutor och snyggast resultat! Vi kan även göra fasta sidoljus att sätta bredvid dörren och på så sätt följa linjen på både glas och spröjs och bygga ett inglasat rum med en stor öppning!

Vi bygger ihop fönsterpartier och sätter spröjs enligt önskemål – skicka ritningar, skiss eller bilder.

Spröjs Viking 12 trä

Spröjs

 • Lös 25 mm träspröjs utvändigt – billigast och mest energieffektivt, ej möjligt med lös spröjs om aluminiumklädd utsida
 • 25 mm fasta ute/inne – med eller utan distanslist mellan glasen – med en slät profil eller gammaldags allmogeprofil inne/facetterad profil ute.
 • Fast genomgående 50 eller 99 mm post – med profil inne och dropplist i aluminium ute. (Obs! om diagonal spröjs – X – så går det inte att sätta distanslist eller profilerad spröjs inne!)
 • 2-luftfönster kan göras med mittstolpe och 2 öppningsbara bågar – eller där ena fönstret är sidohängt och fästs i karmen uppe/nere som en altandörr (både med och utan ’falsk mittstolpe’ och det andra öppnas sidohängt. Då kan man få en stor öppning om det behövs vid tex utrymning.

Fast spröjs m allmogeprofil inne
Aluminiumspröjs ute
Lös spröjs ute sett från insidan
Fast spröjs ute
Diagoal spröjs slät utan distanslist
Fast 50 mm + lös spröjs ute
Gammaldags gångjärn och standard gångjärn till Viking 12

 

Bilden nedan visar ett fast fönster och ett öppningsbart fönster bredvid varandra vilket gör att de får ett annorlunda utseende – vi kan sätta en fast båge så glasytan blir lika stor.

 • Öppningsmodeller

  När man väljer öppningssätt fönster finns det två saker att ta hänsyn till: Hur gör man vid fönsterputs och vilken karaktär vill man ha på fasaden/fönstret? Sidohängda fönster, med  fingerkrokar ger ett mer ”gammaldags” intryck än fönster som öppnas  topswing/vridbart med spanjoletthandtag. Om möjlighet finns att putsa fönstret utifrån är ett fast fönster billigast men på en övervåning kan det vara bra med vridbart eller sidohängt 90 – våra två olika vridbara fönstermodeller.

  • Sidohängt – vanliga gångjärn – med spanjolett eller fingerkrokar
  • Sidohängt 90 – fönstret skjuts i sidled för enkel fönsterputs på övervåning – med spanjolett eller fingerkrokar. (obs! endast i Viking 12 – 2-glas!)
  • Topswing – öppnas utåt och kan vridas runt för enklare fönsterputs
  • Tophanged – öppnas utåt men kan inte vridas
  • Fast fönster – ej öppningsbart, billigast och ger större glasyta än ett öppningsbart fönster. Vi kan även sätta en fast båge i ett fast fönster för att få det att liva med öppningsbara fönster bredvid
  • Asymmetriska fönster – beroende på utseende kan vissa fönster öppnas – ej runda!
  • Fasta sidoljus – Om fönstret skall monteras direkt bredvid en dörr kan vi göra fast sidoljus med extra trä uppe/nere så glaset livar med dörren.

  Vi bygger ihop fönsterpartier och sätter spröjs enligt önskemål – skicka ritningar, bilder eller enligt förslag i bifogad länk.

Spanjoletthandtag Hoppe Tokyo
Finger och stormkrokar i gulmetall Mot tillägg chrome eller mässing
Modell Sidohängt
Modell Sidohängt 90
Modell Topswing
Modell tophanged

Vi målar i en valfri kulör

 

Fönstren målas i en valfri NCS eller RAL kulör – mot tillägg kan de målas i 2 olika färger, betsas (Technos standard lasyrer) eller kläs med aluminiumklädd utsida. Då gångjärn och dropplister pulverlackas och det endast kan göras i RAL kulör är det lämpligt att välja en RAL kulör utvändigt. Obs! Vi levererar EJ omålade produkter

Drevmån

Vi anger tillverkningsmåttet / karmyttermåttet i våra ritningar och du måste själv ta hänsyn till drevmånen. Lämpligt är minst ca 15 mm på bredd och 25 mm på höjd för att få plats med en list som skall monteras undertill och där fönsterblecket kan monteras.

Övriga tillval – mönstrat glas, handtag, myggnät

Tillval – spaltventil för ventilation, mönstrat glas för badrum, solskyddsglas, härdat eller laminerat glas, flertalet olika handtag eller fingerkrokar kan erbjudas som tillval samt även myggnät.
Dessa fönster kan även göras med rak, modern profil inne – Viking 14

Teknisk data Viking-12

 • Thermal transmittance: Uw = 1,2 W/m2K
 • Sound insulation: Rw (C; Ctr) = 33db (-1; -4)
 • Cross sections: frame 44 x 116 mm; casement 61 x 61 mm; glazing bar 50 x 61, 44 x 61 mm
 • Pine wood quality class: A1-A3
 • Wooden profiles treated with water based preservative
 • Glazing: double glazing (Ug = 1,0 W/m²K)
 • Hardware: PN-Beslag hinges, Fix espagnolettes and handles
 • Frame dimensions WxH: max. 2,5 x 3,2 m
 • Multilight windows with transoms and mullions.
 • Openable casement up to 2,05 m2.

Offertförfrågan

Mia - kök, fönster, adm: 070-495 84 44

Peter - måleri & kakel: 070-792 38 19

E-post: info@pimaleri.se
Läs mer

Våra produkter & tjänster

Vi har flera olika fönstertyper med olika öppningssätt och utseende

Viking 12 - ett utåtgående fönster med allmogeprofil inne

Viking 12 tillverkas i massiv furu med 2-glas energiglas U-1,2 med en slät profil ute och allmogeprofil inne. Ett modernt fönster med gammaldags utseende och bra energivärde som kan fås med en 25 mm lös spröjs – eller 25 mm fast, profilerad spröjs inne/slät ute och distanslist mellan glasen. Det öppnas utåt – sidohängt eller vridbart – med fingerkrokar eller spanjolett. Altandörrarna i denna serie kan fås med gammaldags profilerad panel ute/inne. Med aluminiumklädd utsida kan vi sätta ett 3:e glas i dessa fönster vilket ger ett U-värde på låga U-1,0.

Läs mer

Utåtgående 3-glasfönster m modern profil

SW11 U-0,97, SW14 U-0,68 öppnas utåt sidohängt eller vridbart – ett modernt 3-glas fönster med rak modern profil både ute/inne.

Läs mer

Inåtgående – Dreh Kip DK13 – 2 eller 3-glas

Ett inåtgående sk ‘tilt&turn’ fönster som kan öppnas sidohängt inåt och även ‘vippas’ inåt med möjlighet till säker vädring.
Dessa fönster har en väldigt modern slät, rak profil både ute och inne.
DK13 i trä eller trä/alu
2-glas U-1,29
3-glas U-0,94
DK88 i trä/alu
3-glas U-0,74 mm

Läs mer

Fönster för Passivhus

För Passivhus rekommenderas våra DK88 U-0,78 inåtgående i trä/alu eller SW14 U-,68 utåtgående – båda i trä med aluminiumklädd utsida, extra tjock 3-glas energiglaskassett (50 mm istället för 40 mm) med dubbla energiglas, tjockare karm och båge och extra isoleringslister. SW14 är certifierade av Passive House Institute i Tyskland.

Läs mer

Brandsäkra fönster & engelska glidfönster

Kontakta oss för mer info om Brandsäkra fönster eller Engelska glidfönster – där bågarna kan skjutas uppåt i karmen, 2-glas U-1,4.

Kontakta oss

footer01

Kreditvärdighet Guld hos Upplysningscentralen betyder att vi är ett säkert företag att göra affärer med!